"Med deklarativnimi zavezami in realnostjo" - Pfajfar, Lea (Družboslovne razprave, 2011)
Članek proučuje kadrovsko strukturo, izobraževanje in usposabljanje zaposlenih na Ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) od osamosvojitve dalje. Ta tema je zanimiva zato, ker se Slovenija kot majhna država z majhnim številom usposobljenih kadrov zavzema za uveljavitev družbe znanja. Avtorja zanima, koliko MZZ vlaga v izobraževanje in usposabljanje svojih zaposlenih. Rezultati analize vodijo do ugotovitev, da: a) MZZ premalo vlaga v kadre; b) izobraževanje in usposabljanje izhajata iz želja vsakega posameznika in se ne odvijata sistemsko; c) MZZ nima dodelanih instrumentov za spodbujanje izobraževanja, kar vodi do tega, da se ga udeležuje malo zaposlenih. Zato članek predlaga, da bi veljalo v prihodnosti premisliti o oblikovanju takšne politike, ki bi izobraževanje in usposabljanje kadrov bolj izrazito spodbujala.
Keywords: Personnel management; Upravljanje s kadri; Usposabljanje zaposlenih; Training of employees; Diplomacija; Diplomacy; Slovenia; Slovenija; javna uprava; Ministrstvo za zunanje zadeve; kadri; management; upravljanje; kvaliteta