Gospodarske stvari. Fino surovo maslo. Najfinejše surovo maslo (puter) se dobi sedaj pri mlekarskih zadrugah, katerih nahajamo že precej po naši deželi. Nekatere take zadruge izdelujejo leto in dan surovo maslo in ga pošiljajo v vnanje kraje kakor v Trst, Reko, Dunaj itd., pa tudi že sem in tja v manjže domače kraje. Potrebno je, da tudi mi podpiramo delovanje teh zadrug in da kupujemo od njih izdelke, ako jih redno in v večji meri potrebujemo. Lahko smo si v svesti, da dobimo od domačih zadrug pristno, naravno surovo maslo, ki je izredno finega okusa, dočim se prav lahko vrežemo, če ga kupujemo od vnanjih in tujih nam prodajalcev; kajti dandanes se spravlja v kup6ijo tudi veliko ponarejenega ali umetnega surovega masla, ki je znano z imenom »margarinovo« maslo in ki ni ni6 druzega, kakor uraetnim potom o6iščen in na poseben način pripravljen loj. Z napravljanjem surovega masla se pečajo zlasti v poletnem času, ko je zaradi zelene krme ve6 mleka, tudi naše gospodinje, in ga prodajajo ob tržnih dnevih in ob petkih po naših mestih in trgih. To surovo maslo, ki se prodaja običajno v podobi malih stručic po 5 kr., je pa različne kakovosti ali vrednosti. Nekatere gospodinje znajo pripraviti zelo okusno in fino surovo maslo, tako da ga zmeraj izlahka prodado. Mnogo je pa tudi takih gospodinj, ki ne umejo napraviti okusnega surovega masla. Tako neokusno surovo maslo ni dobro za Jed, ne za zabelo, ne za močnata jedila, niti za napravo masla t. j. kuhanega masla. Brez dvoma bi se po naših mestih in trgih, kjer je dosti gospode, prvdalo še ve6 surovega masla, ako bi se na izdelovanje istega obračalo nekoliko ve6 skrbi in pazIjivosti, kajti vzroki slabemu in neokusnemu surovemu maslu se dajo izlahka opraviti. Uzroki so pa ti le: 1. Nesnaga; pri vsem ravnanju z mlekom, smetano in surovim maslom je treba največje snage in 6istote. Na snago je paziti že pri molži in potem ves 6as, dokler ni surovo maslo oddano. Golide t. j. kabeljce ali žehtarji in latvice morajo biti skrbno o6iS6ene. Tudi prostori, v katere postavljamo mleko, morajo biti snažni, 6isti in zračni. Ako spravljamo mleko v omare, naj se te omare večkrat umijejo in naj se postavijo v poletnem času v zra6ne in hladne prostore. Shramba za mleko m>>ra biti po leti sploh kolikor mogo6e hladna. Ko se mleko posname, naj se spravi smetana v čiste posode rn naj se pred ko mogoče pnrabi za pinjenje. (Dalje prihodnji6.)