Pragmatic functions of Christian expressions in spoken discourse - Verdonik, Darinka (Linguistica (Ljubljana), 2012)
Različni pragmatični izrazi v govorjenem diskurzu, kot so diskurzni označevalci, medmeti, kažipoti, označevalci propozicijske vsebine ipd., so bili v zadnjih desetletjih deležni precejšnje pozornosti raziskovalcev. Toda izrazi, ki imajo svoj izvor v religiji, kot so bog, hudič, marija, madona ipd., s pragmatične perspektive niso bili sistematično raziskani, čeprav jih v vsakdanji govorni komunikaciji pogosteje uporabljamo v nereligioznem pomenu, kot vrsto pragmatičnih izrazov, kakor v njihovem izvornem religioznem pomenu. Raziskava temelji na slovenskem referenčnem govornem korpusu GOS in zajame najpogostejše krščanske izraze, ki jih najdemo v njem. To so: bog, bože, marija, madona, jezus, hudič, vrag. Osvetliti skušamo, v kakšnih kontekstih so ti izrazi rabljeni in kakšne so njihove pragmatične vloge.
Keywords: analiza diskurza; analyse du discours; Corpus linguistics; expressions religieuses; govorjeni jezik; korpusno jezikoslovje; krščansko besedišče; linguistique de corpus; oral; Slovene; slovenščina; verski izrazi; vocabulaire chrétien