Izvleček brazilske kreše (Acmella oleracea) v pomlajevalni kozmetiki - Schoss, Katja (Farmacevtski vestnik, 2023)
Izrazite spremembe videza kože, vključno z nastankom gub kot najbolj očitnega znaka staranja kože, pomembno vplivajo na posameznikovo samozavest. Danes imamo zato na voljo pester izbor kozmetičnih izdelkov in posegov, ki izboljšajo videz zrele kože, kozmetološka znanost pa se intenzivno ukvarja tudi s kozmetično aktivnimi sestavinami rastlinskega izvora na tem področju. V raziskavi smo izdelali placebo in testno emulzijo z izvlečkom brazilske kreše (Acmella oleracea). Njuno delovanje smo ovrednotili na prostovoljcih z metodo hedonskega senzoričnega vrednotenja z efektivnim testiranjem, pri čemer smo se osredotočili na vidne učinke zmanjšanja očesnih gub. Po dvomesečni uporabi emulzije z izvlečkom brazilske kreše se je stanje gub izboljšalo, vendar učinek ni bil statistično značilen
Keywords: Acmella oleracea; anti-age učinek; brazilska kreša; Kozmetika