Historical development of the party landscape in Slovenia and Croatia betwen 1990 and 2007 - Maver, Aleš (Studia Historica Slovenica, 2013)
Prispevek obravnava razvoj strankarskih sistemov v Sloveniji in na Hrvaškem po obnovi večstrankarstva in prvih večstrankarskih volitvah po drugi svetovni vojni leta 1990, pri čemer seže do hrvaških parlamentarnih volitev leta 2007. Po kratkem zgodovinskem orisu razvoja strank se ukvarja z značilnostmi strank in koalicij, ki so se pomerile na teh prvih volitvah. Ob tem opozarja na izjemno heterogenost ne le Demosa in Koalicije narodnega sporazuma, marveč tudi Hrvaške demokratične skupnosti (HDZ). Zaradi tega je bilo za oba sistema značilno pogosto cepljenje strank. Prispevek opozarja tudi na velik pomen volilnega sistema v obeh državah, kar zadeva njegov vpliv na moč in usodo posameznih političnih igralcev na strankarskem prizorišču. Posledično je na Hrvaškem celo prvo poosamosvojitveno desetletje nedvoumno dominirala HDZ, medtem ko so Sloveniji vladale t. i. "mešane koalicije", v katerih je bolj ali manj prevladovala (znova zelo heterogena) LDS. Začetek 21. stoletja je zlasti na Hrvaškem privedel do utrditve strankarskega sistema, ki je ustvarila dve močni stranki, HDZ na desni in socialdemokrate (SDP) na levi sredini. Podoben razvoj je bil značilen za desno sredino v Sloveniji pred in ob volitvah 2004, nakazoval pa se je tudi v levosredinskem spektru, a se v obdobju, ki ga ta članek ne zajema več, nato ni zgodil.
Keywords: Hrvaška; parlamenti; politična zgodovina; politične stranke; Slovenija; volitve