Students' musical preferences in childrens' major- and minor-key songs - Dobrota, Snježana (Revija za elementarno izobraževanje, 2020)
Članek proučuje glasbene preference osnovnošolcev glede umetnih in ljudskih pesmi v duru in molu ter vpliv poznavanja glasbe na njihove glasbene preference. Kot del raziskave sta bili med 216 učenci drugega, tretjega, sedmega in osmega razreda osnovne šole v Sinju izvedeni pisna in zvočna anketa. Rezultati potrjujejo vpliv starosti in spola na glasbene preference učencev glede umetnih in ljudskih pesmi v duru in molu. Vsem udeležencem so bile bolj všeč pesmi v duru kot tiste v molu. Zaznali smo tudi, da je poznavanje pesmi pomemben dejavnik, ki vpliva na glasbene preference udeležencev.
Keywords: children's songs; dur; glasbene preference; major mode; minor mode; mol; music lessons; otroške pesmi; pouk glasbe; preference