287 Kmetijske raznoterosti. Gorka piča za kokoši po zimi. Piča za kokoši po •zimi, naj bode že mešana ali čista, zmečkana ali cela, mora se po zimi pogreti, predno se da kokošim. Tursica, ki je jako dobra za kokoši, naj se na peči tako razgreje, da se skoro spraži, potem naj se pa nekoliko ohladi in da kokošim. Kuhana piča naj se kokošim vselej daje gorka. Če je treba, naj se pa na peči nekoliko pogreje. Kokoši po zimi veliko rajši neso jajca, ako se jim daje gorka piča. Posebno dobro je pa, -če se da kokošim gorka zmes zmečkanega krompirja, pšeničnih otrobov in oljnatih preš. Sredstvo proti krtom in zajcem. Da krti ne pridejo v drevesnico, skoplji okrog drevesnice 15 cm klobok jarek in položi vanj vrvico potegneno skozi premogov katran in potem jarek zasuj. Katranov duh je tako zopern krtom, da ne pridejo blizu. Zajce odženeš, če ograjo namažeš s premogovim katranom. Miši in podgane preženeš, ako raztolčeš v možnarji steklo v prah, in tega vzameš 60 gr, stolčenega sladkorja pa 30 gr in narediš s sveže namolženim mlekom iz ržene moke testo. Naredi male krogljice iz tega in jih malo praži v masti ter potresi s sladkorjem, potem pa položi na pripravno mesto. Miši in podgane, ki požro take krogljice, jako hitro poginejo. Agrarna banka osnuje se v Moskvi z glavnico 2 1/2 milijona rubljev. Banka bode denar posojevala na žito, na izboljšanja pri kmetijstvu in pa na kmetijske naprave. To društvo je bilo jako potrebno, ker je v Eusiji silno težko za primerne obresti dobiti denar na posodo. Poskušanje jajec z jezikom. Konca jajca se preišceta 2 jezikom. Če je špičasti konec bolj mrzel nego tumpasti, tedaj je jajce sveže, če sta pa oba konca jednako gorka, je jajce staro. Saje dober gnoj za vrtnice. Deni saje v kako vrečo in to vrečo obesi v čeber vode. Voda postane v kratkem črna kakor črno vino. S to vodo prilivaj rožam, pa bodeš kmalu videl, da bode listje dobilo temnejšo barvo in mladike bodo jele močnejše poganjati. Švicarski sir dolgo ohraniš v čistem kosu platna, katerega si namočil v belem vinu. — Limone se dobro ohranijo v kisu ali jesihu. Da pa ni treba preveč jesiha, se vzamejo jako tesne posode, ali vendar ne tako tesne, da bi se je limone povsod tesno tiščale. Sadje vložiti v med. Odtrgaj grozdje ali drugo lepo sadje (črešnje, češplje, grozdjiče), osnaži je pecljev in nadevaj ga v lonec; potem vlij nanje mrzlega medu in sicer toliko, da bo sadje pokrito. Zapečati lonec, pa ne z vročim voskom, in postavi ga v hladno shrambo. Za nekaj mesecev imel bodeš dobro dišečo jed.