Wheelslip in skidding with the AGT 835 T adapted farm tractor - Marenče, Jurij (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2007)
Predstavljena je metoda merjenja zdrsa na majhnih prilagojenih kmetijskih traktorjih - AGT 835 T - za spravilo lesa z mehansko in hidrostatsko-mehansko transmisijo. Poudarek je na spravilu lesa navzgor, kjer je bil ugotovljen tudivečji zdrs kot pri vožnji navzdol. Narejena je primerjava med mehansko in hidrostatsko transmisijo traktorja pri enaki obremenitvi. Hidrostatski pogon povzroča večje negativne obremenitve pri spravilu navzdol, in tudi nekaj večjizdrs. Pri spravilu navzgor je zdrs pri hidrostatski izvedbi znatno manjši. Naklon terena z večanjem progresivno vpliva na večanje zdrsa. Zdrs privožnji traktorjev navzgor pomeni izgubo energije, zato je meritev zdrsa pomembna za določanje optimalnih razmer posameznih tipov traktorjev.
Keywords: meritve; spravilo lesa; traktorji; zdrs