IR termokamere - fizikalne osnove - Tršan, Niko (Delo in varnost, 2007)
Toplotno oz. infrardeče sevanje ni vidno, ker je njegova valovna dolžina prevelika za senzorje v naših očeh. Predstavlja del elektromagnetnega spektra, ki ga čutimo kot toploto. Za razliko od vidnega spektra, vsa telesa nad absolutno ničlo sevajo infrardečo elektromagnetno energijo. Višja kot je temperatura predmeta, večje je njegovo infrardeče sevanje, infrardeča kamera detektira in pretvori nevidne valove v vidne slike in nam omogoči videti tisto, kar sicer naše oko ne zazna. Termokamere postajajo nepogrešljive pri prizadevanjih za večjo proizvodnjop in energetsko učinkovitost, višjo kakovost, večjo varnost delavcev.
Keywords: termokamere; IR termografija; termogram; infrardeče sevanje; emitivnost