Mikrobiološka zaščita farmacevtskih izdelkov - Gosenca Matjaž, Mirjam (Farmacevtski vestnik, 2021)
Mikrobiološka kakovost farmacevtskih izdelkov je eden izmed ključnih aspektov zagotavljanja kakovostnih, varnih in učinkovitih zdravil. Zaradi strogih standardov zagotavljanja kakovosti v farmacevtski industriji jo lahko dojemamo kot samoumevno. Pa vendar, kot smo izkusili v letu pandemije, ni nič samoumevno. V prispevku so predstavljeni različni pristopi mikrobiološke zaščite farmacevtskih izdelkov z glavnim poudarkom na konzervansih, ki ščitijo izdelek pred sekundarno mikrobiološko kontaminacijo med shranjevanjem, distribucijo in uporabo izdelka. Na primeru konzervansov, katerih varnostno vprašanje je bilo izpostavljeno v zadnjih letih in je v primeru benzilalkohola, benzalkonijeva klorida in benzojske kisline oz. benzoatov tudi vodilo v nedavno revizijo označevanja zdravil s strani Evropske agencije za zdravila (EMA), želimo skozi prispevek izpostaviti tudi potrebo po nenehnem skrbnem spremljanju in oceni varnostnega tveganja, zlasti za najranljivejšo pediatrično skupino bolnikov.
Keywords: benzalkonijev klorid; benzilalkohol; Farmacevtska industrija; konzervansi; Mikrobiološka analiza; mikrobiološka kakovost; parabeni