Razvoj trdnosti spoja pri lepljenju lesa z biolepili na osnovi tanina in lignina - Saražin, Jaša (visokošolska dela, 2022)
Svetovna poraba lepil za les se vsako leto veča. Ker so najpogosteje uporabljana sintetična lepila, ki obremenjujejo okolje in so lahko zdravju škodljiva, je iskanje okoljsko primernejših alternativ predmet raziskav že nekaj desetletij. Tanini in lignini, kot najizdatnejši obnovljivi viri polifenolnih spojin, se nakazujejo kot najprimernejša alternativna surovina, saj bi z njimi količinsko lahko v celoti nadomestili zdaj uporabljana sintetična lepila. V tej raziskavi sta bili proučevani dve biolepili – tanin-heksaminsko (TH) in organosolv lignin brez-izocianatno poliuretansko (NIPU) in primerjani med seboj ter s komercialnim urea-formaldehidnim lepilom (UF). Za lepila je bila izvedena osnovna karakterizacija v tekočem stanju ter končna karakterizacija po utrjevanju, na podlagi katere so bila vsa tri preizkušena lepila razvrščena v trajnostni razred C1, kar pomeni da so ustrezna za nekonstrukcijsko notranjo rabo. Proces utrjevanja je bil proučevan z metodami ABES, DSC, DMA in DEA za spremljanje razvoja trdnosti lepilnega spoja. Na podlagi rezultatov več metod je bilo ugotovljeno, da lepilo UF utrjuje najhitreje, sledi mu lepilo TH, najpočasneje pa utrjuje lepilo NIPU. Optimalni časi in temperature stiskanja so bili določeni upoštevajoč rezultate referenčne metode ABES. Ti so za TH lepilo bili 4 min pri 175 °C, za lepilo NIPU 7 min pri 200 °C ter za UF lepilo 1,5 min pri 100 °C. Obstoj splošnih zakonitosti, ki bi na podlagi rezultatov posrednih metod napovedale razvoj trdnosti lepilnega spoja, določenega z referenčno metodo ABES, ni bil dokazan. V splošnem pa je bilo ugotovljeno, da metoda DEA nekoliko preceni proces utrjevanja, določen z metodo ABES, metoda DSC ga v prvem delu podceni, vendar dobro določi njegovo končno utrjenost, medtem ko ga metoda DMA podceni.
Keywords: ABES; bioadhesives; biolepila; bond strength development; DEA; dinamika graditve trdnosti; Disertacije; DMA; DSC; Lepila; lignin; tanin; tannin