Biološka zdravila pri multipli sklerozi - Štrukelj, Borut (Farmacevtski vestnik, 2015)
Biološka zdravila za zdravljenje multiple skleroze temeljijo na interakcijah med celicami imunskega sistema. Zdravili prvega izbora sta interferon-ß in glatiramer acetat, ki pa sta delno učinkovita le v prvi fazirazvoja multiple skleroze tipa RRMS (relapsing-remitting multiple sclerosis). V zadnjem desetletju so v razvoju ali že na tržišču specifične biološke učinkovine z imunosupresivnim delovanjem iz skupine monklonskih protiteles, kot so že registrirani natalizumab in alemtuzumab, v razvoju pa so še daclizumab, rituksimab, ocrelizumab in ofatumumab. Vzporedno pa raziskovalci preučujejo možnost uporabe matičnih celic, kakor tudi tehnologije RNK interference za zmanjšanje napredovanja oziroma za zdravljenje multiple skleroze.
Keywords: Multipla skleroza; Biološka zdravila; therapy; zdravljenje; monoklonska protitelesa; klinične študije