Oblikovanje glasbene samopodobe in glasbene identitete z vidika učiteljev inštrumenta/petja - Šimunović, Natalija (Glasbenopedagoški zbornik (Ljubljana), 2022)
Koncepti sebstva ključno vplivajo na glasbeno učenje, ki je pomembno za oblikovanje glasbene identitete. Poslanstvo glasbenega izobraževanja vključuje tako vidik glasbenega učenja kot tudi kultiviranja glasbene identitete posameznika. Namen raziskave je bil preveriti dinamiko glasbenih konceptov sebstva v okvirih glasbenega učenja in identitetnega dozorevanja. V kvalitativni študiji je sodelovalo deset učiteljev inštrumenta/petja, dejavnih tudi na področjih glasbenega izvajalstva, avtorstva, vodstvenega, raziskovalnega in uredniškega dela. Obdelava polstrukturiranih intervjujev po metodi utemeljitvene teorije (angl. grounded theory) je omogočila identifikacijo glavnih tem oblikovanja glasbene identitete in glasbene samopodobe. To so: 1. izbira glasbenega inštrumenta 2. prakticiranje glasbenih vlog 3. razvoj glasbenega sebstva in 4. učitelj inštrumenta/petja – sooblikovalec glasbene samopodobe. Analiza vzorcev in povezovanje s teoretičnimi predpostavkami sta pokazala, da udeleženci vlogo učitelja inštrumenta/petja doživljajo kot mešan identitetni koncept, ki vpliva na poučevanje in se odraža kot vse življenjska perspektiva poklicnega razvoja.
Keywords: glasbena identiteta; glasbena samopodoba; glasbena šola; instrument teacher; music school; musical identity; musical self-concept; singing teacher; student; učenec; učitelj inštrumenta; učitelj petja