Osnove za konstrukcijo algoritmov minimalne porabe goriva pri vleki - Lenart, Ladislav (Strojniški vestnik, 1999)
Opisana je konstrukcija algoritmov, namenjenih za rešitev nekaterih problemov najnižjega nivoja pri načrtovanju voznih redov na Slovenskih železnicah. Ključni kriterij je minimalna poraba goriva. Algoritmi so zasnovani na rešitvi variacijskega problema z razširitvami glede na različnost robnih pogojev. Pri konstrukciji algoritmov ni bila uporabljena Hamiltonova teorija, rešitve slone na preprostejših izpeljavah.
Keywords: Slovenske železnice; načrtovanje voznih redov; algoritmi; poraba goriva; matematični modeli; železnice