Climate and weather-related factors limiting outdoor activities and impacting tourism - case studies in Slovenia - Mikoš, Matjaž (Acta hydrotechnica, 2022)
Turizem se mora prilagoditi podnebnim spremembam, medtem ko pomaga pri izpolnjevanju ciljev trajnostnega razvoja. V znanstveni literaturi je ta tematika v povezavi s turizmom premalo raziskana. Kot študija primera je bila izbrana Slovenija (Srednja Evropa) z raznolikim podnebjem in topografijo s ciljem raziskovanja vplivov podnebnih sprememb na turizem v Sloveniji. Na podlagi javno dostopnih meteoroloških podatkov sta bila ocenjena turistični podnebni indeks in počitniški podnebni indeks. Indeksa kažeta šibko povezavo s statističnimi podatki o prenočitvah v izbranih občinah za obdobje 2019–2021. Vpliv podnebnih sprememb na smučarski turizem na devetih smučiščih v Sloveniji smo ocenili s statističnimi analizami letnega števila dni s snežno odejo. Negativni trendi letnega števila dni s snežno odejo so bili bolj izraziti v obdobju 1961–1990 kot v obdobju 1991–2020; leto 1987 je bilo prelomno glede na analize trendov. Značilni dejavn osti na prostem na reki Soči v zahodni Sloveniji sta rafting in rafting s kanuji. Trendi pretokov rek so bili uporabljeni za oceno vpliva podnebnih sprememb na število plovnih dni na leto in na sezono (15. marec–31. oktober). Glede na analizo trendov ni bilo zaznanih izrazitih sprememb v številu plovnih dni. Potrebne so nadaljnje raziskave za podporo strategijam prilagajanja turizma na podnebne spremembe in za raziskave interakcij med podnebjem in turizmom.
Keywords: climate change; outdoor activities; podnebne spremembe; rafting; Slovenia; Slovenija; snežna odeja; snow cover; športne aktivnosti; tourism; trendi; trends; turizem