Keynesov koncept negotovosti in njegova relevantnost za tranzicijske ekonomije - Redek, Tjaša (Naše gospodarstvo, 2006)
V članku je predstavljen koncept negotovosti, ki je v Keynesovi in postkeynesianski teoriji pomemben dejavnik makroekonomske dinamike, medtem ko novokeynesianska teorija tega koncepta ne upošteva. Avtorja poudarjata, da je v tranzicijskem ekonomskem okolju upoštevanje koncepta negotovosti še posebej relevantno, saj dodatna negotovost izhaja iz procesov institucionalne tranformacije, ostankov socialističnih praks in politične nestabilnosti. Za potrebe empirične analize je v članku zasnovan indeks negotovosti, ki je sestavljen iz elementov indeksov svobode organizacij Heritage Foundation in Freedom House. Panelna analiza podatkov za obdobje 1995-2002 potrjuje značilen vpliv negotovosti na gospodarsko rast tranzicijskih držav.
Keywords: ekonomske teorije; keynesianizem; neoklasična ekonomska teorija; tranzicija; makroekonomija; gospodarska rast; ekonomska rast; negotovost