Code glosses in the European Union’s legislative documents - Peršurić Antonić, Marina (Slovenščina 2.0, 2025)
Študija se posveča rabi pojasnjevalnih izrazov (code glosses) kot kategoriji metadiskurza, ki pojasnjuje ali ponazarja vsebino, v zakonodajnem korpusu EU, in sicer z uporabo vzporednega korpusa DGT Translation Memory za angleščino in hrvaščino (Steinberger idr., 2012). Pojasnjevalni izrazi povečujejo kohezijo in razumljivost besedila z reformulacijo ali dodatno razlago argumentov, kar je še posebej uporabno v pravnih besedilih, čeprav je njihova uporaba v teh besedilih manj raziskana kot v akademskem diskurzu. Z uporabo orodja Sketch Engine za samodejno ekstrakcijo in ročno analizo raziskava razkriva niančne razlike v pogostosti in obliki pojasnjevalnih izrazov med angleškimi in hrvaškimi zakonodajnimi besedili. Rezultati kažejo, da so v hrvaščini ti izrazi nekoliko redkejši, vendar se določene vrste, npr. dvopičja, pojavljajo pogosteje, kar odraža težnjo po ohranjanju strukture izvirnega besedila v prevodih. Ugotovitve prispevajo k poglobljenemu razumevanju jezikovnosistemske prilagoditve besedil v zakonodajnem kontekstu.
Keywords: code glosses; jezikovna dostopnost; linguistic accessibility; metadiscourse; metadiskurz; pojasnjevalni izrazi