Myocardial revascularization without cardiopulmonary bypass through a ministernotomy - Klokočovnik, Tomislav (Endoskopska revija, 2007)
Izhodišča. Čeprav je manj invazivna kirurška tehnika že uveljavljena metoda v kardiovaskularni kirurgiji, je minimalni pristop za premostitvene operacije navenčnih arterijah brez uporabe naprave za zunajtelesni krvni obtok (ZKO) še vedno redko uporabljena metoda. Bolniki in metode. Minimalno invazivo metodo za premostitev leve venčne arterije z levo prsno arterijo (LIMA-LAD) na delujočem srcu skozi ministernotomijo smo uporabili pri dveh bolnikih. V obeh primerih je bila indikacija za operativni poseg popolna zapora arterije LAD obdobri funkciji levega prekata. Rezultati. LIMA-LAD na delujočem srcu skozi ministernotomijo se je izkazala kot varna kirurška metoda, čeprav je za kirurga poseg tehnično nekoliko zahtevnejši. Pri obeh bolnikih je bil pooperativni potek brez zapletov, po četrtem in petem dnevu sta bila odpuščenaiz bolnišnice in tudi v 30 dneh po operaciji ni prišlo do zapletov, ki bi bili lahko povezani z operativnim posegom. Zaključki. LIMA-LAD na delujočem srcu skozi ministernotomijo je možno opraviti varno v izbranih primerih z dobrimi pooperativnimi rezultati.
Keywords: kardiovaskularna kirurgija; kirurško zdravljenje