A comparison of the strategies for translating racial terminology in Harper Lee’s novels into Slovenian and German - Trupej, Janko (Acta neophilologica, 2025)
Članek se ukvarja s strategijami, ki so bile uporabljene za prevajanje poimenovanj za temnopolte v romanih Če ubiješ oponašalca in Pojdi, postavi stražarja v slovenščino ter nemščino; literarni deli sta bili v posamezen jezik prevedeni v istem obdobju. Analizirano je, v kolikšni meri je bil konotativni pomen določenega poimenovanja iz izvirne kulture ohranjen tudi v posamezni ciljni kulturi. Članek se ukvarja tudi s potencialnim vplivom uporabljenih prevajalskih strategij na dojemanje romanov.
Keywords: American literature; ameriška književnost; Lee, Harper; prevajanje; racial terminology; rasno izrazoslovje; translation