Zmanjšanje ledenikov Vzhodnih Alp od leta 1807 do danes - Triglav Čekada, Mihaela (Raziskave s področja geodezije in geofizike, 2020)
Sodobni geoinformacijski portali s prostodostopnimi podatki, ki prikazujejo tudi satelitske posnetke (npr. Google Earth Pro) in portali s historičnimi kartami (npr. Mapire) omogočajo enostavno preučevanje različnih dolgotrajnih sprememb v prostoru. Tako so lahko historične karte druge in tretje vojaške izmere nekdanjega Avstrijskega cesarstva zelo dober vir za preučevanje zmanjševanja ledenikov med letom 1807 in danes, saj pokrivajo slabo polovico Alp, v geografskem smislu imenovano tudi Vzhodne Alpe. Na kartah druge vojaške izmere, ki so bile izdelane med leti 1807 in 1835 smo identificirali 55 ledeniških skupin, ki so pokrivale skupno 1685 km2. Na kartah tretje vojaške izmere, ki so bile izdelane med 1869 in 1887, so iste ledeniške skupine pokrivale 1293 km2. Na satelitskih posnetkih prikazanih v Gooble Earth Pro, ki so bili posneti večinoma med 2013 in 2017, so iste ledeniške skupine pokrivale le še 361 km2. Skupno se je površina teh ledenikov v 200 letnem obdobju zmanjšala za 79 %, oziroma se je v povprečju stalilo za 6,6 km2 ledeniške površine na leto.
Keywords: glaciers; Google Earth Pro; karte druge in tretje vojaške izmere Avstrijskega cesarstva; ledeniki; Mapire; maps of the second and third Habsburg military survey