(iospodarsko stvari. O »ejanju turščice (kuruze). Turščica je pripeljana iz Amerike, Posebno runogo se je seja o južaib deželah, kjer je glavna hraua prostib Ijudi. V našib krajib se sicer turščica že tudi seja več deset let, ali vendar v razmeri proti južnim krajeai ši zlo inalo, in ivendar zasluži sejanje tur^čice popolno pazljivost iu bilo bi želeti, da bi se to posebno pri malih gospodarjih popolaoma ivpeljalo m dobro vredilo, ker sejanje turščice plača vsetrude in stroške prav bogato. Skoraj ni nobeaega drugega žita, ki bi se labko tako mnogovrstno porabilo, kakor tnrščica. Turšieiua nioka, z rženo ali pšeaično zmešana da prav dober iii zdrav kruh, posebao pa se iz nje lahko napravijo mnogovrstae uioknate jedi (pogače, žganki, poleata itd.). — Pomočeno zrnje je prav redljiva hrana za konje, sviaje ia poprek za vso peratnino, ker s turščico se naj bolj in naj hitrej napita. Slama da v jeseni ia zimi prav dobro klajo, če se hrani na suhem in zračnatem mestu. Tudi mlada turščica vsejaaa v praho ali o dobrem vremenu v strnišče zimskega žita, je naj boljša klaja za krave dojenke. Če vendar booerno imeti prav obilaega dobička iz turščice, jo moranio tudi tako sejati, kakor jeua narava zabteva. Na slabi ali slabo obdelani njivi ae bonio imeli nikdar velikega dobička iz nje. Potrebao je zato da se njiva, na kteri hočemo turščico sejati, dobro poguoji in popvek dobio pripravi. Naj lepša pa izraste turščica na njivi napravljeni iz celine.