Schemes of metal-working processes and the related tribological equations of fluid mechanics - Ćurčija, Dušan (Materiali in tehnologije, 2009)
Podan je pregled najbolj pogosto uporabljenih enačb pri hladnem valjanju in vlečenju, za gladke in hrapave površine, za vpliv vztrajnostnih sil, za bolj napredne teoretične rešitve in enačb za vlečenje s trdnim mazivom in kombinacijo trdo mazivo - emulzija. Tlačni procesi so opisani s cilindričnimi koordinatami. Podane so tudi osnovne enačbe za tok maziva na nagnjeni površini, ki se nanašajo na navojno valjanje in za oblikovanje kovine s fluidi.
Keywords: mazanje; preoblikovanje kovin; valjanje; vlečenje; Reynoldove enačbe; metoda Monte Carlo; Monte Carlo method