Microstructure evaluation of an NRC-processed automotive component - Torkar, Matjaž (Materiali in tehnologije, 2006)
Predstavljene so teoretske osnove novega postopka rheocasting (NRC), ki temelji na tiksotropnem vedenju taline z globulitno primarno fazo in je ekonomska alternativa kovanju. Glavni namen te študije je bila ocena mikrostrukture tega inovativnega in ekološkega proizvodnega procesa. Predstavljene so značilnosti mikrostrukture, ki so bile opažene med oceno surovca in realne komponente, izdelane po postopku NRC. Blizu površine je bila povečana vsebnost evtektika, v njem pa so bili vključki s stroncijem.
Keywords: preiskava materialov; tiksotropija; mikrostruktura; vključki