Iz našega življenja - Prežihov Voranc (knjige, 2020)
V deželo je prišla pomlad. Vse je oživelo in zacvetelo, za kmeta in njegova hlapca in deklo pa to pomeni cele dneve dela na polju. Že ob zori je zajtrk, tudi živino je treba dobro nakrmiti, saj bo treba odpeljati gnoj in zorati njivo. Hlapec bi z veliko večjim veseljem delal na svoji zemlji, ampak kaj hoče - svoje zemlje nima, njegov je pozimi kot v hlevu, poleti pa leži na seniku. Tudi pozimi ni počitka, delo se vedno najde - a vendar; na deželi je lepo, da bi le človek ostal zdrav.