Code-Switching als Kommunikationsstrategie im reziprok-immersiven Unterricht an der Filiere bilingue (FiBi) in Biel/Bienne (Schweiz) und didaktische Empfehlungen - Ross, Kristel (Revija za elementarno izobraževanje, 2015)
V dvojezičnem mestu Biel/Bienne (Švica) v okviru projekta Filiere bilingue (FiBi) od vrtca dalje ponujajo pouk na temelju vzajemne imerzije, ki vključuje nemščino in francoščino. V longitudinalnih anketah o položaju jezika se kot ena od možnih komunikacijskih strategij med drugim proučuje jezikovno preklapljanje. V prvem delu analiziramo jezikovno preklapljanje, ki ga pri pouku na temelju vzajemne imerzije uporablja osem frankofonih deklic. V drugem delu članka na osnovi spoznanj iz raziskave o usvajanju jezika in pridobljenih izkušenj udeleženih učiteljev dajemo v razpravo nekaj priporočil za ravnanje z jezikovnim preklapljanjem v praksi.
Keywords: Kommunikationsstrategien; tuji jeziki; reziprok-immersiver Unterricht; dvojezični pouk; Didaktik des zweisprachigen Unterrichts; učne metode; jezikovno preklapljanje; komunikacijske strategije; vzajemne imerzije; Switzerland; Švica; Code-Switching