Calculation of accelerated stationary creep rate activation energy for a steel microstructure with a uniform distribution of carbide particles - Žužek, Borut (Materiali in tehnologije, 2012)
Dosedanje raziskave kažejo povezavo med porazdelitvijo karbidnih delcev v martenzitu in hitrostjo pospešenega lezenja, pri čemer je hitrost lezenja odvisna od števila karbidnih delcev na enoto površine in njihove medsebojne razdalje. Cilj našega dela je bil izračun aktivacijske energije za različne velikosti karbidnih delcev in njihovih medsebojnih razdalj. Izračun je temeljil na modificirani enačbi za izračun hitrosti lezenja. Aktivacijska energija procesa lezenja je bila izračunana za jeklo, odporno proti lezenju, z mikrostrukturo iz ferita in enakomerno porazdelitvijo karbidnih izločkov M23C6. Izračun je bil izdelan za temperaturno območje od 540 °C do 630 °C in velikost karbidnih zrn med 0,1 mim in 0,4 mim. Rezultati izračuna so pokazali enako povečanje hitrosti lezenja za vse 4 velikosti karbidnih izločkov. Na podlagi hitrosti lezenja je bila izračunana tudi aktivacijska energija lezenjav vrednosti 248,7 kJ/mol, ki se je izkazala za neodvisno od velikosti izločkov. Izračunana aktivacijska energija procesa lezenja se le malo razlikuje od aktivacijske energije za samodifuzijo v alfa-železu.
Keywords: jeklo; lezenje; mikrostruktura; karbidni izločki; aktivacijska energija