Kolektivno dogovarjanje samozaposlenih - kaj prinašajo nove Smernice konkurenčnega prava EU? - Polajžar, Aljoša (Delavci in delodajalci, 2024)
Avtor obravnava vsebino Smernic Evropske komisije o uporabi konkurenčnega prava Unije za kolektivne pogodbe v zvezi z delovnimi pogoji samozaposlenih oseb brez zaposlenih. Avtor ugotavlja, da predmetne Smernice 2022 nadalje razjasnjujejo domet konkurenčnopravnih omejitev kolektivnega dogovarjanja samozaposlenih oseb. Posledično Smernice 2022 predstavljajo dodatno možno spodbudo, da različni akterji (socialni partnerji, samozaposlene osebe, zakonodajalec itd.) nadalje postopajo na razvoju področja kolektivnega dogovarjanja samozaposlenih oseb.
Keywords: collective bargaining; competition law; concept of undertaking; Delovno pravo; economically dependent persons; ekonomsko odvisne osebe; kolektivno dogovarjanje; konkurenčno pravo; pojem podjetja; samozaposlene osebe; self-employed persons