O kontaktni leči Sensor Triggerfish - Faschinger, Christoph (Acta medico-biotechnica, 2012)
Namen prispevka je prikazati novo napravo, senzorsko kontaktno lečo Triggerfish, za stalno merjenje intraokularnega pritiska, dosedanje izkušnje in oceniti možnost njene uporabe. Prikazane so do sedaj objavljene raziskave na to temo. Naprava se dobro prenaša, je varna, preiskava se lahko ponovi. Do sedaj je še premalo podatkov, da bi jo lahko uporabljali že v vsakodnevni praksi pri zdravljenju glavkoma. Potrebne bodo še dodatne raziskave.
Keywords: intraocular pressure; intraokularni pritisk; ponovitev; reproducibility; safety; sensor contact lens; senzorska kontaktna leča; tolerability; toleranca; Tolerance; ustreznost; validity