Variantnost govorjenega jezika v sociolingvističnih raziskavah - Bitenc, Maja (Jezik in slovstvo, 2025)
Prispevek izpostavlja pomen celovitejših raziskav govorjenega jezika ter predstavlja različno obsežne in metodološko različno zasnovane sociolingvistične raziskave jezikovne variantnosti v Avstriji, Nemčiji, Belgiji in na Madžarskem. Pri tem se osredotoča na izbor informantov, kontekste pridobivanja posnetkov, načine obdelave podatkov, po možnosti širši sociolingvistični kontekst in glavne ugotovitve. Opisani projekti lahko služijo kot izhodišče pri načrtovanju nadaljnjih raziskav na slovenskem gradivu, potreba po katerih je bila večkrat izražena in ki lahko prispevajo k bolj celostni podobi in razumevanju variantnosti govorjene slovenščine in njenih sprememb ter povezave med jezikom in družbo v sodobnosti.
Keywords: Dutch; German; Hungarian; jezikovna variantnost; jezikovne spremembe; language change; language variation; madžarščina; nemščina; nizozemščina; sociolinguistics; sociolingvistika