Nelegalno ravnanje pri gradnji v lastni režiji - Klemenčič Manič, Mojca (IB revija (Ljubljana), 2011)
V prispevku predstavljamo dileme investitorja v zvezi z nelegalnim ravnanjem pri gradnji v lastni režiji. Investitor pri gradnji svojega doma ravna racionalno. Bistveno vprašanje pa je, kaj določa zakonodaja in kakšne so predvidene sankcije. Pri tem nas zanima tudi vloga državnih institucij. Kritično obravnavamo zakon o graditvi objektov (ZGO-1) in nekatere pravilnike, ki natančno določajo obveznosti investitorja in drugih obveznih udeležencev pri graditvi ter predvidevajo tudi sankcije. Pri gradnji so namreč prisotni različni interesi in zakonodajalec mora v smislu družbeno odgovornega delovanja vpletenih institucij zagotoviti minimalne standarde zanesljivosti bivanja v vseh enostanovanjskih stavbah.
Keywords: self-construction housing activities; stanovanjske zgradbe; gradnja; illegal construction; building inspection; odgovornost; nedovoljena gradnja; social responsibility; inšpekcija; družbena odgovornost