The significance of internet communication in public deliberation - Rasmussen, Terje (Javnost (Ljubljana), 2009)
Članek obravnava sodobne strukturne spremembe v javni sferi, ki so povezane z mediji kot platformami razprav in posvetovanj. Diferenciacija topik, stilov in akterjev v javni sferi je izjemna in tudi sama predmet razprav, v kateri je pogosto označena bodisi za razkroj bodisi za razcvet demokracije. Članek dokazuje, da novi mediji spodbujajo interno diferenciacijo javne sfere ter s tem njeno vlogo in funkcijo. Pojavljajo se notranje delitve dela v javni sferi, kar nas sili v ponovni premislek o konvencionalnih razumevanjih politične javne sfere v odnosu do političnega posvetovanja. Po mnenju avtorice morata družbena in politična teorija razlikovati med prezentacijsko in reprezentacijsko razsežnostjo javnega diskurza, ki imata različni funkciji. Spremenjena kompozicija medijev, na katerih temelji javna sfera, napeljuje k mrežni konceptualizaciji nacionalne in mednarodne javne sfere.
Keywords: javnost; javna sfera; communication; komuniciranje; množično komuniciranje; sociologija komunikacij; internet (računalniško omrežje)