Energetska infrastruktura v luči prehoda v nizkoogljično družbo - quo vadis, Slovenija? - Drnovšek, Klemen (Podjetje in delo, 2021)
Avtorja v prispevku opozarjata na različne zorne kote v zvezi z aktualnimi projekti in načrti za gradnjo energetske infrastrukture v Republiki Sloveniji (RS) s stališča prehoda v nizkoogljično družbo. Izražata željo, da se strateške odločitve ne bi ponovno sprejemale na hiter in nepremišljen način. Med drugim obravnavata vprašanje povečanja deleža obnovljivih virov energije, probleme v RS v zvezi z rabo vodne in vetrne energije ter vprašanje vključenosti nevladnih organizacij in drugih deležnikov v postopke odločanja z vidika javnega interesa glede gradnje energetskih objektov. Pri tem razvoj energetske infrastrukture in položaj nevladnih organizacij v RS primerjata tudi z razvojem in položajem v zvezni državi Washington, ki velja za zeleno državo in vodilno državo ZDA na področju varstva okolja in prehoda v nizkoogljično družbo. Ker je RS majhna država, v kateri so možnosti velikih posegov v prostor omejene, je treba diskusijo o energetskih potrebah zasnovati sistemsko - tudi v smeri zmanjševanja vse večje potrošnje energije (na primer učinkovita raba energije, več dela od doma, krajši delovni teden).
Keywords: efficient energy use; energetska infrastruktura; energy infrastructure; hidroelektrarne; hydroelectric power plants; javni interes; low-carbon society; nevladne organizacije; nizkoogljična družba; non-governmental organisations; public interest; učinkovita raba energije; vetrne elektrarne; wind farms