Zarlino's harpsichord - Sukljan, Nejc (Muzikološki zbornik, 2018)
Prispevek obravnava vprašanje o uglasitvi, kot se kaže v osrednjem glasbenoteoretskem spisu Gioseffa Zarlina Istitutioni harmoniche (1558). Predstavljen je sistem uglasitve, ki ga Zarlino utemeljuje v vokalni glasbi (sintonični diatonični sistem), prikazane so njegove omejitve in slednjič njegova prilagoditev (temperacija) za rabo v instrumentalni glasbi.
Keywords: 16.st.; glasbena teorija; muzikologija; renesansa; uglasitev; Zarlino, Gioseffo