Obrazec in računalniški program za spremljanje bolnic z rakom endometrija - Takač, Iztok (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Rak endometrija je najpogostejši malignom ženskih spolovil v Sloveniji. V postopku odkrivanja in zdravljenja kakor tudi spremljanja bolnic z rakom endometrija po zaključenem zdravljenju nastaja veliko podatkov, katerih obsežnost pogosto onemogoča preglednost in trenutno dostopnost. Metode. Sestavili smo vprašalnik za spremljanje bolnic z rakom endometrija. Vsebuje splošne podatke o bolnici, diagnozi in zdravljenju, prav tako pa podatke o anamnezi, kliničnem pregledu, ultrazvoku, predoperativnih preiskavah, operaciji, histoloških izvidih ter spremljanju bolnice po končanem zdravljenju. Za zapisovanje in obdelavo vseh razpoložljivih podatkov, ki se zbirajo med postopki diagnostike in zdravljenja, smo sestavili uporabniku prijazen računalniški program. Rezultati. Triletna uporaba vprašalnika in računalniškega programa je pokazala veliko uporabnost obeh pripomočkov pri spremljanju bolnic z rakom endometrija. Podatki so zbrani na enem mestu, pregledni in vedno dostopni. Računalnik omogoča statistično obdelavo zbranih podatkov. Zaključki. Nameni enotnega vprašalnika in računalniškega programa so sprotno, popolno in poenostavljeno zbiranje ter obdelava podatkov v centru, ki se ukvarja z zdravljenjem bolnic z rakom endometrija.
Keywords: Endometrial neoplasms; Novotvorbe endometrija; Questionnaire; Računalniški programi; Software; Vprašalnik