Plemstvo in predmeti iz njegovega vsakdanjika. Raziskave materialne kulture 13. in 14. stoletja - Krauskopf, Christof (Arheo (Ljubljana), 2005)
V arheološkem gradivu, izkopanem na gradovih, se zrcali sestava nekdanjega grajskega inventarja. Primerjava zbirov najdb z 19 gradov kaže sorodnosti in razlike v njihovi nekdanji opremljenosti. Lastniško-pravni položaj gradov nimanikakršnega ali le zelo majhen vpliv na sestav inventarja. Obstoječe razlike dopuščajo oblikovanje pojasnitvenih modelov glede na regionalno, kronološko, pa tudi družbenozgodovinsko ter oblastno-pravno in politično ozadje. Raziskava predstavlja prvi korak k ovrednotenju pomena plemiških bivališč na osnovi zbirov najdb, vendar mu morajo slediti še druge podobne analize.
Keywords: arheologija; kastelologija; plemiška kultura; srednji vek