Cooperation between local communities and the civil protection in overcoming the COVID-19 crisis - Prebilič, Vladimir (Annales. Series historia et sociologia, 2021)
Kljub napredni znanosti in tehnologiji, ki človeštvu omogoča predvidevanje sprememb, izzivov in nenazadnje groženj, nas razsežnosti in posledice naravnih, tehnoloških in drugih nesreč še vedno presenečajo. Tudi leto 2020 je prineslo velik izziv, katerega razsežnosti ob zaznavi prve okužbe ni bilo mogoče povsem predvideti. Udarec neprecedenčne pandemije COVID-19 in posledice, ki so sledile, tako predstavljajo lokalnim skupnostim velike izzive, od obvladovanja odzivov na neznano krizno situacijo do zagotavljanja varnosti občanov v času skrajne negotovosti. Članek obravnava premagovanje COVID-19 krize z vidika sodelovanja slovenskih občin in vzpostavljenega sistema civilne zaščite. Civilna zaščita in pripravljenost na izredne razmere, ki nastanejo kot posledica naravnih, tehnoloških in drugih nesreč, je namreč ključna komponenta vsake lokalne skupnosti. Avtorja v članku analizirata normativni okvir ureditve sistema civilne zaščite v Republiki Sloveniji ter ponujata vpogled v rezultate prve empirične raziskave o oceni ureditve, odziva v sili in delovanja sistema civilne zaščite na lokalni ravni v boju s COVID-19 krizo. Pri tem ugotavljata, da župani sodelovanje občin s štabi Civilne zaščite na lokalni, regionalni, pa tudi z nacionalnim Štabom Civilne zaščite Republike Slovenije, ocenjujejo kot pozitivno in učinkovito. Pri tem posebej izpostavljajo ključno vlogo enot Civilne zaščite pri informiranju in komuniciranju v času priprav na krizo, kasneje pa pri dobavljanju zaščitne opreme, organizaciji in izvedbi hitrega testiranja ter tudi pri izvedbi množičnega cepljenja. Hkrati pa je ta kriza pokazala tudi nekaj pomanjkljivosti, kar ponuja priložnost za nadgradnjo obstoječega sistema (so)delovanja lokalnih skupnosti ter sil zaščite in reševanja.
Keywords: Civil defense; Civilna zaščita; COVID-19; Crisis management; Epidemics; Epidemije; Krizno upravljanje; lokalna skupnost; Municipalities; Občine; pandemije