ŽENSKI LETO XYI. / OKTORFR / ST. 10 Najvažnejše dolžnosti današnje slovenske matere. Pri vsalcem. narodu, pa najsi živi- v. äe taio ugodni razmerah, , ima žena - prevažne dolžnosH iem bol, ]üi ima žena malega_ naroda, ki ie Izpostavljen večnim bojem, in torej ne more toei škode pogrešati nobene glave, nohene roke s^Ia ^ ' «ta™ ali Ker pa se temeljito- prerojenje naroda mora začeti že v korenini, drn-lhe, to je v rodbini žato ima žena kot mati in prva vzgojiteljica bodočega pokolenja, kakor tudi kot moževa dru-žica nad vse važno in vzvišeno nalogo. Dobra mati labko vcepi že'majhnemu.-detetu ljubezen Ilo svojega naroda in polagoma živo zanimanje za vse, kar smo Slovcnci kdaj imeli svojega kar imamo m za kar se nam je boriti še posebno dan«, da ostane naSe in se okrepi ter pomnoži, bpoštovati m ljubiti sebe, svoj. rod, svojo ožjo in širšo domovino, svoj , jezik mora znati predvsem mati sama, potem bo znala naučiti svoje otroke, in uslužbence, da bodo zvesti mej in narodu. ' i. . Znan izrek se glasi:- Uči se od neprijatelja! Poglejmo k svojim najbližjim sosedom, kaj in kako delajo; posnemajmo jih v njihovem vztrajnem ter do zadnje pike smotreno zasnovanem delu v.svoj prid! Složno se zdmžujejo in-se zavzemajo ne le za lasthi napredek, nego tudi za nadvlado. IC nam prihajajo in nam obetajo zlate gradove; toda zavedajmo se, da iz svilenih niti sladldh obetov spletajo bič, s katerim bodo ople- Matepinstro tali po-naših hritih takrat, ko bo prepozno in za nas ne bo več rešitve! Zato imejmo odprte oči in budna ušesa» Naši pradedje so nam izročUi svoje najsvetejše imetje, SVOJO -domovino, da jo branimo, čuvamo in bogatimo, ¥ oporoki naših dedov je zapisano,-da nam je voditi dalje .-vztrajno in junaško borbo za svoje pravice, za ■ svoj jezik. .. Zato, matere, zavedajte se, da je všakdo svojega naroda grobokop, ako ne ljubi svoje narodnosti,- ah morda celo pobira stopinje za tujci, hvalisa m govori v tujem, rieslcvanskera jez-iku čita le -tuje knjige, kupuje tuje umetne'in obrtne izdelke, nosi tujo modo ter podpira s svojim vphvoin in denarjem tuja, priki-ito. sovražna nam podjetja! . . .- Ne nasedajte hujskačem, večnim nezadovoljnežem, ki mislijo in trdijo, -da se ccdi-dragod med in nüekö, da ima vsakdo dovolj zaslužka, pri nas pa da je vse zanič. Res je tudi pri nas bi bilo lahko bolje, toda tako dobro je vendarle, da hodijo sosedje k nam po naš slastni kruh,-mes6, kolače in naše vino in si. vsaj za nekaj časa odpočijejo svoje bedne želodce. Zato bodimo zadovoljni s tem kar imamo in izkušajmo s složnim delom ter s plemenito na- .-rotoo vzgojo koristiti svojemu ■ narodu. In ravnajmo se po starem- geslu Svoji k svojim ter proč s tujstvpm! * , ■ , Higijenske obveze, mazila, pudre, ot-liže in vse kar potretrujcte, za dojenčka, -dobite v đrpgeriji <t( laj bbd< ki jo v pičlo idižniko : prav okusna )pet začimbe, pripravi i oslajeneg. solata J isti., zrna, zloži in jih osoli; talm odteče. Potem jih er: vrsto paradiž-, rezane čebule, se-ioliko na-paradižnikov vrsto Končr . finega milega : šele po Dblij .Ija Zelena paprika za zalogo. — Svetlonimene stroke paprike opeli. osuši in prereži -čez pol da lahko iztrebiš peščevje. Potem jih' zreži na rezance in jih zmerno osoli in jih pusti pokrite rz nr, nakar jih. nalahno ožini in naloži v manjše kozarce. Medtem za^Ti dve tretjini dobrega vinskega kisa in tretjino vode, ä dodaj tadi majhno celo čebulo, pol lovoi-jevega lističa in primemo količino soli. Ko je tekočina vrela 10 minut, vlij še-vročo na vloženo jiaprikö, in ko se ohladi, nalij po vrhu za prst visoko namiznega olja ali stopljenega loja, ki se hitro strdi ter obvaruje papriko zraka. Potem kozarce zaveži 5 celofantnim papirjem. Tako pripravljeno papriko uporabljamo za solato. Ako bi bila prekisla, jo treba pred uporabo nekoliko vodeniti. ,69 Nadevani zrezki. 60 đkg teletine od sterna ircži na dlan velike in pol prsta debele irezke, potolči jih, da bodo reline praV tanlie, in pičlo nasoli. Na polovico vsake rezine položi očiSčeno sardelo, rezino bohinjskega ali liakega drugega sira in tri liapre: zgani meso tako, da poliriješ z drugo polovico zrezka in zapni z zobotrehcem. Povaljaj talso pripravljene zrezke v moki, raz-tepenem jajcu in drohtinah in jih oci-ri na masti, maslu ali olju. Daj jih z melano solato na mizo. Klobasice v pečici. Pripravi približno pol Itg sveže svinjine od pleča eli viratenine; odstrani kožice in kosti ter vse, kar je žilastega. Loči špeh od mesa in sesekljaj ali zmelji v stroju vsako zase, da ho prav drobno. Ako bi bila se-kanica premalo mastna, dodaj äe nekoliko zre-zanega oziroma zmletega Spelia. Osoli, opopraj, dodaj tudi sesekljane čebule in prašek muäkato-vega oreška ter prav dobro zmešaj. Medtem operi v topli vodi kos prašičje mrežice, razreži jo na primerne pravokolnike, položi na vsak pravokolnik veliko žlico sekanice, oblikuj podolgovato klobasico, zavij jo v pravokotno pečico. Te klobasice zloži na razbeljeno mrežo ah na plitek pekač in jih peci 20 do 25 minut brez masti. Obrni jih, da se povsod enako zarumene, a posušiti se ne smejo. Scn-iraj jih s krompirjem, zeljem in gorčico. Namesto pečice lahlm uporabljaš tudi s slanim kropom poparjene zel-nate liste. Jajčni kolač. Razmotaj pel jajec s kozarcem kisle smetane, soljo in dvema žlicama moke in vlij to T ponev na razbeljeno mast ali na presno maslo. Ko se kolač zarumeni na eni strani, ga obrni ter ga speci še na drugi strani. Daj ga s solato ali s kako drugo prikuho na mizo. Nadevan jajčni kolač. Ostrgaj žemljo in jo namoči v mleku; v ponvi pa razgrej masla, pri-deni čebule, sesekljanega zelenega peteršilja in pozneje ožeto žemljo ter par žlic sladke ali kisle smetane. Ko se to ohladi, primešaj štin rumenjake, štirih beljakov sneg in osoli, kolikor je potrebno. Medtem pripravi sledeči nadev: sesekljaj precej drobno zrezane pečene ali kuhane teletine ter jo duši na presnem maslu, poštupaj to z žličico moke, prideni dušenih gob, kuhanega graha, karfijole, kar pač imaš, ter sesekljanega zelenega peteršilja, zalij samo toliko, da bo gosto, in prevri. Potem deni v namazan kalup vrsto pripravljenega jajčnega testa, a vrhu njega mesni nadev, pa zopet jajčno testo itd. tako dolgo, da bo kalup malo manj kot poln. Postavi ga v pečico in speci kolač. Daj ga s solato ali s kako drugo prikuho na mizo. Z mlekom parjeni praženec. Četrt litra (skodelico) presejane pšenične moke razmogtaj z d\ema rumenjakoma, četrt litra mrzlega mleka, dvema žlicama sladkorja, nekoliko soli in nastrganimi olupki četrt limone. Nato vtepi v trd sneg dveh beljakov še žlico sladkorja in ga primešaj pripravljenemu redkemu testu. Vlij ga na pekač ali v kozo, v kateri si razbelila 5—6 dkg mašti ali masla ali vsakega polovico. Potresi povrhu 5—6 dkg rozin, ki jih prej povaljaj v moki, in speči praženec, da bo lepo rumen, nakar ga raztrgaj z dvema vilicama na manjše koščke. Potem ga polij povsod enakomerno z osminko litra (pol skodelice) iielega mleka in postavi pekač nazaj v pečico, da se praženec še nekaj časa pari in popije vse mleko; nato ga posipaj s sladkorjem in ga daj z malinovčevo polivko na mizo. Medenjak. Zavri četrt kg medu s četrt kg sladkorja, odstavi in primešaj 12 dkg oluplje-nih sesekljanih mandljev, cimeta, ingverja in zmletih dišečih klinCkov, vsakega pol kavne žličke, nastrgane olupke cele limone, 4 žlice ruma, 5 dkg drobno sesekljanega citronata, prav toliko arancinija (posladkorjenih pomarantaih olupkov) in naposled prav dobro primešaj še 30 dkg pšenične moke. Testo postavi preko noči na hlad. Naslednjega dne pogneti vanj še 50 dkg moke, kateri si primešala -IH zavitka pe-civnega praška, tako da dobiš srednje mehko testo. Ako je premehko, lahko vgneteš še nekoliko moke; če bi bilo pretrdo, pa ma!o_ belega vina ali vode. Kazvaljaj testo na deski, posipani z moko in izreži iz njega razne oblike, ki jih zloži na namazan, z moko posipan pekač, poraaži jih z beljakom, v katerem si razmešala kavno žličko sladkorja in speci pecivo v precej vroči pečici, da se nekoliko zarumeni. Za otroke lahko izrežeš oblike različnih živali. Pomarančni piškoti. Mešaj dva rumenjaka, 1 celo jajce in 10 dkg sladltorja, da se zgosti. Potem dodaj sok in nastrgane olupke pomaranče, 5 dkg moke, 5 dkg zmletih orehov in trd sneg treh beljakov. Majhen, podolgovat peicač za piškote namaži s presnim maslom, poštupaj z drobtinami, vlij vanj ter razravnaj testo. Peci ga malo nad pol ure v pečici. Ko_ se ohladi, zreži na piškote, ki jih osuši v pečici. Praktična naTodila Shranjevanje sadja. Zimsko sadje, ki je edino trpežno, se tem bolje ohrani, čim dlje ga pustimo v jeseni na drevju. Obiramo ga šele v oktobru; milejša slana in mraz 1—2 stopinji Celzija pod ničlo zimskemu sadju niti najmanj ne škoduje. Razume se, da treba sadje, ki si ga hočemo ohranit tja do pomladi in še kasneje, skrbno obirati, nikalior pa ga ne smemo tresti. ' Vsak sad treba previdno odtrgati s pecljem vred, ker se sicer v pecljevi jamici lahko ram ... Kdor mora kupovati sadje, a se hoče vseeno za zimo založiti, kar je ob splošni koristnosti sadja zelo potrebno, mora paziti, da ne zamudi prave prilike za nabavo sadja. Tudi mora gledati, da dobi prvovrstno sveže sadje, ki je še vedno razmeroma najcenejše, ker je izdatno in gre razmeroma malo v odpadke. Prezgodno na- ,70 kamuoflor Specijalni Shampoo zo plavolaske, ne vsebuje alkolijo. Daie lasem čudovit sijal. brunetaflor Specijalni Shampoo za temne lase, ne vsebuje alkalijo, daje lasem ču-dovif sija|. (Otroški lasje rabijo posebno nego! že pr! odraslih lasje zelo lahko Izgube svoj sijaj in gibčnost, kako občutljivi so potem šele nežni otroški lasje! Otroški lasje rabijo posebno nežno nego, brez vsake sestavine, ki bi mogla dražiti lase ter jim škodovati. ELIDA SHAMPOO r kupovanje ni priporočljivo, ker v poini jeseni še precej navidezno brezhibnega sadja odgnije. Shrambo ali Idet za sadje treba vsako jesen nanovo prav do čistega osnaiiti, police s sodo in vročo vodo pomiti ter osušiti; J.e prej pa stene in strop z apnom pobeliti, dobro prezračiti nato pa izžveplati. V ta namen Het dobro zapremo, zabaäemo z vato, cunjami ali slamo vse špranje in luknjice in zažg-emo sredi Ideti na tleh večjo množino, to je par kilogramov žvepla. Razume se, da morajo biti mod tem časom okna in vrata zaprta. Temu ali onemu je morda enostavneje, ako temeljito pobrizgne stene, strop in^ tla kleti ali shrambe s pomočjo drevesne brizgalnice s petodstotno žvepleno ali bakreno brozgo. Učinek je pa isti. Prostor treba potem ,71 temeljito izsušiti, naiar je uporaben kot shi-amba sadja. Najlepše se ohrani sadje' olj toploti 1—4 stopinje Celzija nad nićloi Večja toplota in prevelika vlaga dajeta hrano povzročiteljem gnitja in plesni. Zato .je v shrambi za sadjć toplomer na vsak način zelo potreben. Kadar je pričakovati xelo hudega mraza, da bi tudi v kleti lahko zmrzovalo, in bi se toplomer bližal na'10 stopinj Celzija pod ničlo, je treba .za tiste dni zadelati spodnje dele okna s hlevslnm gnoj.em ali pa z listjem; Gim občutljiveje in dragoceneje je sadje, tem bolj previdno moramo ravnati z njim. Hna jabolka in hruške polagamo na muhe tako, da se ne dotikajo drugo drugega. Sadje naj bo razprostrto po lesah, ki so velike 70 krat 50 in 10 cm visoke J postavimo jih lahko drugo ■vtrh druge. Kjer je dovolj prostora, pa hranijo sadje lahko tudi razloženo po policah. .A v vsakem' primeru je dobro, da je zavit vsak sad posebej v mehak papir. Sadje-.treba spočetka pregledati vsakih deset dni, pozneje bolj poredko. Ako hranimo sadje v presiohih prostorih, kaj rado uvene; zato treba -tla večkrat poškropiti z vodo. V prevlažne kleti pa opstavljamo posode z negašenim apnom, ki vsrkava vlago. Prepih škoduje . sadjü in povzroča, da vene. Okna . pa lahko odpiranio pri toploti 4—O stopinj Celzija. • Vzimlienje v zemlji. Kakor repo, korenje ih drugo korenjad, tudi. sadje .Ifihko prezimimo Ha . prostem v zemlji., V ta namen se poslužujemo lesenih sodov.ali zabojev, ki se dobro zapirajo. Najprej treba zaboj • očistiti, osušiti in izžvep-Ijali. Potem; natresemo na dno najmanj 2 cm visoko prav suhega žaganja, ga enakomerno naravnamo, nakar zložimo nanj popolnoma neojjo-' rečne, v svilen papir zavite sadove, in sicer tako, da se ne dotikajo drug • drugega. Vinesne prostorčke izpolnimo z žaganjem.-Vrhu prve vrste natresemo zope.t 2 cm visoko žaganja in naložimo nanj drugo vrsto jabolk oziroma sadja; tako delamOj dokler ni zaboj skoro. poln. -Zadnja \TSta sadja" mora biti pokrita 'z 10 cm visoko plastjo žaganja. Nato pokrijemo še s papirjem in zabijemo zaboj s pokrovom. Položimo ga na debelo lepenko v globoko izkopano jamo na yrtu, toda'ne ppd kapofti; povrhu tudi pokri-• jemo z močno lepenko, nato zagre.bemo s prstjo in napravimo nad zabojem še hribček, da mraz ne pride do sadja. V celem , mora biti vrh za- • boja najmanj pol metra .glo.boko pod zemljo. Ako bi mraz prav zelo pritisnil, pa treba zaboj še bolje zavarovati z rogoznicami in deskami ali s poveznjenim večjim "zabojem. Na ta način se ohrani sadje celo do prihodnjega maja in junija sveže, kakor da je bilo pravkar odtrgano z drevesa. V poštev prihajajo predvsem pozna in trpežna zimska jabolka, kajti hruške že niso tako odporne. ' Vlažna stanovanja se dado precej osušiti, ako postopaš na sledeči način:. Prezrači prav temeljito vsak prostor posebej na. ta način, "da napraviš prepih več ujr..Potem .vlij na'dva in poL kilograma živega apna- en kilogram Tode ter mešaj med vlivanjem, da se .raztopi. Nato pri-livaj počasi dva in pi Dl kilograma v vodi stopljenega gumija ter naposled dva in pol kilograma - fimeža, a pri tem ves čas inešaj. Mešanica mora biti .«irednjegosta. Ko se nekoliko ohladi, jo' precedi skozi krpo.-Preden jo uporabljaš^ jo zopet • segrej.; če bi. bila pregosta, primešaj' še neko-^-liko fimeža. S to zmesjo namazi s pomočjo .čopiča stene, strop' in tla vsakega vlažnega prostora. Počakaj par dni, da .se vse dobro posuši, nakar daš laliko stanovanje pobeliti o.zironia poslikati in tla pobarvati. Madeže plesni in tudi drugo nesnago odpravimo s pobeljenih .sten, aio jih di-gnemo s sredico svežega belega kriiha. 'Neznanje ne varuje pred nevarnostjo! Kaj pomaga vzdihovati: «nisem vedel, da imam zobni kamen», Če se začno zobje majati: Zobni kamen vrši •'svoje uničevahio delo na notranji strani zob,pa bi se morali zato pravočasno boriti zoper njega z rednim • čiščenjem s Sargovim Kalodontom. To je v- naši državi edina zobna krema z učinkovitim sulforicin-oleatom, ki' odpravi polagoma' zobni kamen, prepreči .da se ne napravi na novo in pri tem niti najmanj ne škoduje zobni sklenini. GOSPODINJSTVO IN SODOBNA ME-SCANSKA SLOVENSKA ' KUHINJA. Založila Tiskovna "založba'v Mariboru. Leta 1938. Ta 604 strani m,očna. knjiga velike , oblike sestoji iz dveh-glavnih delov. Prvi der prinaša na 248 straneh celo . samostojno kuharsko knji^ go z nepregledno vrsto sistematično urejenih reccptov, primernih za; srednje in %'išje meščanske sloje. — Drugi del pa podaja prepotrebni osnovni pouk kuharske umetnosti ter r&zna praktična navodila za delo v hiši ih' izven nje. Dekletom, ki stopajo v" .življenje, nevestam, bo-• dočim in že izučenim kidiaricam, gospodinjskim pomočnicam in gospodinjam, vsem je ta Imjiga potrebna in koristna. Saj podaja v živahno poljudnem. slogu dragocena navodila za" delo v kuhinji, shrambi, stanovanju, pri pranju, za prvo ponaoč v nezgodali in drugo. Daje nam napotke, kako si praktično in lepo opremimo stanovanje, a tudi velekoristne nasvete, na kaj treba misliti pri nakupu hiše, kako se "amortizira, kakšni morajo biti posamezni deli stavb'e, da ustreza vsem sodobnim -zahtevam. Posebnost" zase v tej knjigi je «Domači leksikon»;..na; 108 tiskanih' straneh prinaša razlago tujih, a udomačenih iz-, razov, ki jih mora vsaka žena poznati. Med ■ njimi je tudi «kuharska abeceda» ... Svoj čas so razni agenti preplavljali' deželo s tujejezič-nimi -tovrstnimi knjigami. Sedaj imamo svoje, domače. Segajmo po njih! Pravkar izišla gospodinjska in ku'harska knjiga velja vezana v platna Din 150.—. Samo drugi del za tiste, ki že imajo Imjigo «Za vsak dan» velja 'vezan Din 100.— Plačljivo tudi v Štirih - obrokih z . doplačilom Din 5.—. Naroča se pri Tiskovni založbi -v Mariboru, Gregorčičeva ulica 26. 72'