Hybrid polyhipe materials - Kovačič, Sebastijan (visokošolska dela, 2011)
Predmet mojega doktorskega dela je priprava novih poliHIPE materialov iz emulzij z visokimi deležem notranje faze, pričemer bodo monomerji prisotni v obeh fazah emulzije. Pridobljeni poliHIPE materiali, hibridni poliHIPE materiali, bodo sestavljeni iz hidrofobnega skeleta (poli stirena zamreženega z DVB oz. diciklopentadien) pri čemer bo celična struktura materiala napolnjena s hidrofilnim polimernim gelom (poli akrilna kislina ali poli NIPAM zamrežena z MBA). Tako pripravljene hibridne poliHIPE materiale z dvofazno morfologijo bomo testirali v pretočnih sistemih kot polimerne ventile. Dvofazno morfologijo hibridnih poliHIPE materialov bomo izkoristili za kontroliranje pretoka raztopine skozi monolitni polimeri. Notranja polimerna domena (t.i. polimerni gel) bo ob spremembi pH ali temperature črpane raztopine nabreknila ali se skrčila in s tem omogočila ali onemogočila pretok skozi material. Za pripravo poliHIPE materialov smo uporabili dve polimerizacijski tehniki, termično inicirano radikalsko polimerizacijo in polimerizacija pri kateri polimeriziramo ciklične monomerje (diciklopentadien ali norbornen) z odpiranjem obroča (ROMP). PoliHIPE materiali polimerizirani s ROMP mehanizmom so se izkazali z izjemnimi mehanskimi lastnostmi, saj so meritve mehanske jakosti pokazale sto krat višje vrednosti v primerjavi s poliHIPE materiali polimeriziranimi z navadno radikalsko polimerizacijo.
Keywords: akrilna kislina; Disertacije; DVB; emulzije; emulzije z visokim deležem notranje faze; hibridi; Hibridni polihipe materiali; NIPAM; poliHIPE; polimeri; pretočna tehnika; ROMP