Zgodnja navezanost med malčkom in staršem kot napovednik kakovosti prijateljstva otrok v srednjem otroštvu - Čermak Hauko, Nika (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2021)
Osrednja predpostavka teorije navezanosti je, da se varnost navezanosti in model zgodnjega odnosa med dojenčkom in staršem ali skrbnikom odražata tudi v drugih medosebnih odnosih, vključno s prijateljstvi, skozi življenje. Odnos med otrokom v različnih razvojnih obdobjih in staršem ali skrbnikom tako velja za enega pomembnih napovednikov socialnega razvoja otrok. V pričujoči raziskavi smo preučili vzdolžno povezavo med zgodnjo navezanostjo malčkov in kakovostjo njihovih prijateljstev v srednjem otroštvu. V vzorec je bilo vključenih 129 malčkov (52 % dečkov), iz prvotnega vzorca pa je pri drugem merjenju sodelovalo 118 otrok. Pri starosti 15 mesecev smo navezanost malčkov ocenili z Vprašalnikom o navezanosti (AQS), pri 9 letih pa smo kot mere kakovosti prijateljstva uporabili samooceno, oceno opazovalcev ter sociometrično preizkušnjo. Med varnostjo navezanosti in opazovano kakovostjo prijateljstva obstaja pomembna povezanost, medtem ko navezanost ni bila neposredno povezana s samooceno kakovosti prijateljstva in številom recipročnih prijateljstev otrok. Predpostavili smo tudi model poti, s katerim smo preverili povezave med navezanostjo in kakovostjo prijateljstva. Individualna kakovost interakcije otrok se je izkazala kot pomemben mediator varne navezanosti pri napovedovanju medvrstniške kompetentnosti, ki se kaže v številu recipročnih prijateljstev. Statistično pomembne, a zmerne povezave kažejo na zmeren učinek varne navezanosti na kakovost prijateljstva v srednjem otroštvu.
Keywords: attachment behavior; Attachment Q-sort - AQS; friendship; friendship quality questionnaire FQQ; longitudinal studies; medvrstniški odnosi; navezanost; peer relations; prijateljstvo; psihosocialni razvoj; psychosocial development; sociometric tests; sociometrična preizkušnja; vprašalnik kakovosti prijateljstva FQQ; vprašalnik o navezanosti AQS; vzdolžne študije