Model strateškega odločanja distribucije orodij z uporabo pravil mehke logike - Vrečer, Gorazd (Strojniški vestnik, 2000)
Cilj, ki ga želimo izpostaviti v prispevku, je izdelava modela mehke logike, s katerim simuliramo dinamični sistem distribucije orodij. Narejen je model gibanja orodij v proizvodnem procesu in skladišču srednje velikega podjetja. V podjetju je prilagodljivost proizvodnje v veliki meri odvisna od obsega zelo kakovostnih izdelkov, dobrega nadzora pretoka in strateške distribucije orodij, ki morajo biti na voljo vedno ob pravem času in v zadostnih količinah. Imamo dinamični pretok orodij, ki ga je mogoče nadzorovati z uporabo zakonov mehke logike in povratnih signalov. Z njimi primerjamo željene in dobljene vrednosti in krmilimo pretok. V prispevku je prikazan model, s katerim smo prikazali časovne odmike, ki nastanejo pri distribuciji orodij. Predstavljeni realni nadzorni sistem pretoka orodij v podjetju je sestavljen iz pretoka materiala, informacij in proizvodnih sredstev. V sistemu obstajajo zveze med posameznimi enotami podjetja, ki so povezana z informacijskimi tokovi, s katerimi smo povečali prilagodljivost sistema.
Keywords: pretok orodij; načrtovanje; modeli; logika mehka; mehka logika; pretok; orodja