The internet as a new civic form - Jouët, Josiane (Javnost (Ljubljana), 2009)
V zadnjih letih se je v raziskovanju veliko pozornosti namenjalo nastajanju političnih skupnosti na spletu, mnogo manj pa udeležbi običajnih uporabnikov spleta v razpravah o javnih in političnih zadevah. Članek dokazuje, da so množična usposobljenost za uporabo interneta in novi načini interakcije na spletu razširili javno sfero do 'navadnih' državljanov. Obravnava tri vrste družbene prakse, ki oblikujejo državljansko kulturo: novinarstvo 'svobodnega govora' na internetu, politično blogosfero in digitalni angažma navadnih državljanov. Analizo dopolnjujejo rezultati empiričnih raziskav v Franciji, ki so značilni tudi za mnoge druge demokratične države.
Keywords: javnost; komuniciranje; communication; sociologija komunikacij; komunikacijska tehnologija; internet (računalniško omrežje); France; Francija