The transgenerational effects of Church collaboration under the communist-socialist regime - Joób, Máté (Bogoslovni vestnik, 2024)
: Namen študije je prikazati vpliv nekaterih duhovnikov, ki so kot tajni agenti sodelovali s komunistično-socialističnim režimom, katerega eden od ciljev je bil odpraviti ali vsaj oslabiti religioznost ter notranjo dejavnost in družbeni vpliv cerkva, na njihove potomce. Vir gradiva so bili polstrukturirani intervjuji z otroki in vnuki. Namen študije je pokazati, da je bila poleg osebnih travm in etičnih dilem glavna skrb potomcev ohraniti in po potrebi ponovno vzpostaviti odnos med starši in otroki. Vsak od vpletenih je imel pri tem drugačne poti. Na njihove razlike so pogosto vplivali predhodni transgeneracijski družinski vzorci in vplivi. Proučevanje z vidika potomcev je edinstveno v raziskavah o cerkvenem sodelovanju in je v središču te študije.
Keywords: Central-Eastern Europe; coping; odnos med starši in otroki; parent-child relationship; secret agent; spoprijemanje; Srednja in Vzhodna Evropa; tajni agent; transgeneracijski vzorci; transgenerational patterns