Predstavitev rubrike Večnačinska antropologija in uvodnik k tematskemu bloku Plovba med jeziki - Mali, Matej (Svetovi (Ljubljana), 2026)
Da se v zadnjih letih krepi premislek o mnoštvu načinov raziskovanj in (re)prezentacij na polju etnologije ter socialne in kulturne antropologije, pravzaprav ni presenetljivo. Gre namreč za vedo, ki je tako v epistemološkem kot vsebinskem smislu zavezana prožnosti. Da je disciplina, katere osnovni gradnik je človeška izkušnja, nujno vsaj do določene mere spremenljiva in prilagodljiva, je zato domala neizpodbitno, kar nakazujejo tudi tendence po nenehnem preizpraševanju njenih temeljnih epistemoloških predpostavk, učinkov in načinov predstavljanja raziskovalnih uvidov. Večnačinskost soudeleženemu v interpretaciji ali produkciji raziskave pogosto ponudi manj konvencionalno pot in drugačno izkušnjo.
Keywords: Antropologija; antropologija pisanja; antropološko-literarno pisanje; eksofonije; Etnologija; Narečja; Umetnost pisanja; uvodniki; Večkulturnost; večnačinska antropologija; Vizualna antropologija