Diagnostika topih poškodb trebuha - Komadina, Radko (Medicinski razgledi, 1999)
Sodobna travmatologija uporablja točkovne sisteme, s katerimi spremljamo uspešnost zdravljenja. Kirurgi uporabljajo različne diagnostične metode za diagnostiko topih poškodb trebuha, njihov izbor je pogojen s stopnjo splošne prizadetosti hudo poškodovanega bolnika. 99 hudo poškodovanih bolnikov, zajetih v triletnem vodenju Protokola za hudo poškodovane Društva travmatologov Slovenije, je bilo laparotomiranih zaradi tope poškodbe trebuha. Z retrogradno analizo so proučili vpliv teže poškodb, opredeljene z Revised trauma score (RTS) in Injury severity score (ISS), na način, kako je bila topa poškodba trebuha diagnosticirana pred laparotomijo. Povprečna vrednost ISS je bila pri bolnikih s pozitivnim ultrazvočnim izvidom statistično značilno nižja kot pri bolnikih s pozitivnim diagnostičnim izpiranjem potrebušnice (p<0,003). Poprečna vrednost RTS pri bolnikih s pozitivno ultrazvočno preiskavo trebuha je bila statistično značilno višja od vrednosti pri bolnikih s pozitivnim diagnostičnim izpiranjem trebušne votline (p<0,02). Pri hudo prizadetih hudih poškodovancih so se kirurgi zaradi časovne stiske odločali za diagnostično izpiranje trebušne votline, ki jo je moč izvesti hkrati z reanimacijskim postopkom. Pri manj prizadetih bolnikih so klinično sumljivo topo poškodbo trebuha diagnosticirali z ultrazvokom.
Keywords: Poškodbe, tope; Wounds, nonpenetrating; Trebuh, poškodbe; Diagnosis; Abdominal injuries; Poškodbe, točkovanje; Injury severity score; trebuh; poškodbe; Diagnostika; travmatologija