Need for cognition and attitudes toward immigrants among Russian students - Shchebetenko, Sergei A. (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2011)
Avtor je raziskoval vpliv potrebe po spoznavi na stališča do priseljencev med Ruskimi študenti. Ugotovil je, da čeprav lahko potreba po spoznavi neposredno ne korelira s stališči do priseljencev, lahko bodisi vstopa v interakcijo z drugimi dejavniki ali pa vpliva na več stališčnih odnosov. Predvsem lahko nizka potreba po spoznavi spodbuja uporabo narodnosti priseljencev, kot znaka za stališče do njih. Nasprotno pa tisti udeleženci, ki so imeli visoko potrebo po spoznavi, verjetno ne bodo uporabili narodnosti priseljencev kot znak za stališča. Obenem potreba po spoznavi spodbuja pozitivnejša stališča do priseljencev pri Rusinjah v primerjavi z Rusi. Nadalje je bila pozitivna korelacija med zaznano stereotipnostjo in stališčem do priseljencev odstranjena med udeleženci z nizko potrebo po spoznavi. Ta korelacija je bila celo negativna med moškimi udeleženci z nizko potrebo po spoznavi. V zaključku avtor razpravlja o rezultatih raziskave.
Keywords: attitudes toward immigrants; stališča do priseljencev; need for cognition; potreba po spoznavi; student; students; študenti; Rusija; Russia; priseljenci; stališča; social psychology; socialna psihologija