Synthesis of aluminium foams by the powder-metallurgy process - Paulin, Irena (Materiali in tehnologije, 2011)
Aluminijeve pene, narejene po postopku metalurgije prahov, imajo velik potencial v uporabi lahkih konstrukcij. Cilj raziskave je ugotoviti lastnosti in parametre za optimizacijo priprave prekurzorja po postopku hladnega stiskanja. Za pripravo prekurzorjev smo uporabili obojestransko stiskanje s tlaki od 200 MPa do 900 MPa. Stiskali smo mešanico prahov tehnično čistega aluminija 99,7 % in zlitine AlSi12, v obeh primerih z dodatkom 1 % TiH2 kot penila. Določili smo zelene gostote in porazdelitev penila v prekurzorjih. Naredili smo tudi karakterizacijo vseh treh uporabljenih prahov kot vstopnega materiala. Rezultat uspešne priprave prekurzorjev se kaže v uspešnosti penjenja materiala. Povezavo med lastnostmi prahov, lastnostmi aluminijevih zlitin in priprave prekurzorjev smo raziskovali s SEM/EDS-analizami, s preizkušanjem prahov s standardnimi metodami, uveljavljenimi v metalurgiji prahov, granulometrijo itd. Uporabljeni so bili različni parametri za pripravo in penjenje prekurzorjev. Temperature penjenja so bile med 680 °C in 770 °C, čas penjenja pa med 6 min in 13 min. Povezava med lastnostmi in uporabljenimi parametri za pripravo aluminijevih pen je bila raziskana in je podrobno opisana v tem članku.
Keywords: aluminijeve pene; aluminijeve zlitine; aluminium alloy; metalurgija prahov; stiskanje; sintranje