Elimination of gender equality in Margaret Atwood's The handmaid's tale - Kiss, Beatrix (ELOPE (Ljubljana), 2020)
Prispevek obravnava odpravo enakosti v Deklini zgodbi na štirih področjih, imenovanih "štirje D-ji": drugačnost (distinction), odvisnost (dependence), delitev (division) in prevlada (dominance). Drugačnost je biološki vidik, po katerem plodnost Dekel postane razlog za njihovo viktimizacijo. Odvisnost plodnost spremeni v njihovo obvezo, ki vključuje Foucaltovo "socializacijo prokreativnega vedenja" in povzroča odvisnost od moških. Delitev označuje fizično ločitev Gileada na podskupine - Dekle, Žene itn. - vključno z miselno delitvijo, ki zbuja nezaupanje med ljudmi in preprečuje upor. Zadnje področje, prevlada, povezuje prej našteta področja. Misel Judith Butler, da je "telo spremenljiva meja", kaže, da politična moč nad telesi Dekel pomeni prevlado nad družbo in tudi prihodnostjo. Prispevek ugotavlja, da uničenje pravic žensk na koncu povzroči izbris pojma "ženska".
Keywords: Atwood v poznejšem obdobju; Atwood, Margaret; digitalna tehnologija; distopija; division of labour; gender equality; gender segregation; oppression; patriarchy; pop-proza; proza po letu 2000; the body; women's rights