Queer phantom critters - Penney, James (Filozofski vestnik, 2025)
Katere so sodobne oblike foucaultovskega historicizma, ki ga je knjižni projekt Read My Desire poskušal popraviti? V teoretski humanistiki je danes zagotovo najbolj prodorna različica omenjenega historicizma oživitev obrata ne k realnemu, temveč k realnosti, skratka, k materialnemu oziroma fenomenalnemu in navsezadnje k biti kot taki. Na splošno je cilj te sodobne miselne usmeritve bodisi emancipirati človeštvo od določu-jočih popačenj subjektivnosti, od transcendentalne konstitucije apercepcije, bodisi tej človeški funkciji odvzeti privilegij njene domnevne osrednje vloge in jo s tem zvesti na raven, ki jo zasedajo vsa druga živa in neživa bitja. V članku avtor trdi, da definicija vzročnosti, kot jo poda agentni realizem, kljub trditvam o svoji kompleksnosti in ne-določenosti (da ne omenjam linije, ki se navezuje na isto strukturalno lingvistiko, ki je oblikovala Lacanovo misel) na koncu pade pod obtožbo historicizma. Prav zaradi svoje alergičnosti do nenavadne vzročne zmožnost negativnosti so pojmovanja »materialno--diskurzivnih interakcij« in »znotraj-agentnih prostorsko-časovnih pomenov« v argumentu agentnega realizma indic njegovega zločina. Skratka, dvoumno opredeljeno raz-merje diskurza do dosledno nedoločene ideje materije in posledično izginotje diskur-zivne nezaključenosti oziroma necelosti diskurza iz polja vzročnosti ne le zamegljuje retroaktivno kreacionistično moč označevalca, temveč tudi dela neberljivo tisto, kar bi lahko imenovali želja empiričnih naravoslovnih znanosti, tako v njeni humanistično--progresivistični kot tudi v resnično nezavedni obliki.
Keywords: causality; homoseksualnost; Lacan, Jacques; microbiology; mikrobiologija; psihoanaliza; psychoanalysis; realism; realizem; science; vzročnost; znanost