196 Gospodarske skušnje. Klorovo apno prežene misi. Na Francoskem je nek kmetovalec imel sila veliko miši na podu, kjer je imel neomlačen oves spravljen. In kaj je poskusil? V 8 skledic je djal nekoliko klorovega apna (Chlorkalk), ki se v vsaki apoteki dober kup dobi, in te skledice je razpostavil po tem podu. Ko se je čez več tednov imel oves mlatiti, je gospodar na svoje veliko veselje zapazil, da ne enega zrnja ni mis objedla. Da kumare dolgo frišne ostanejo, naj se izbero najlepše izmed njih in pa take, ki imajo na koncu še nekoliko peclja (repka), da se za-nj obesiti morejo. Te kumare potem v vodi prav dobro umij z mehko krtačico, da so povsod prav čedne; potem jih dobro posuši. Tako lepo očedene in suhe kumare namazi z beljakom in daj jih zdaj na zraku osušiti. Ko so lepo suhe, naj se z motozom (špago) na recljih privežejo in na kaki preklji v popolno suh hram obesijo. Na ta način se dado kumare za solato celo do božiča frišne ohraniti. — Kako to ? utegne vprašati kaka gospodinja, ki misli to poskusiti. Tako-le — jej odgovorimo: Z beljakom, ki se je na kumari lepo posušil, se zapr6 kumari na koži vse luknjice, da zrak ne more va-nje, in zato ne morejo gnjiti, ampak se ohranijo frišne. Poskusite, gospodinje, skušnja velja le par soldov, beljak je čedna kmetijska stvar, in o božicu salata frišnih kumar je kaj posebnega.