Identity matters - Kosic, Marianna (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2012)
Članek preučuje, kako mladostniki slovenske manjšine v Italiji doživljajo in se odzivajo na grožnje etnični identiteti, s poudarkom na njihovih strategijah spoprijemanja z le temi, na aktivni gradnji samopodobe preko večplastne pluralne identitete, na iskanje in ohranjanje posebnosti, mešanje in poudarjanjem pozitivnih plati identitete. Kvalitativna tematska analiza je bila opravljena na 35 pisnih pripovedih v interpretativni luči perspektiv družbene identitete in teorije o procesu identitete. Rezultati so v skladu s teoretičnim okvirom. Avtorica v zaključkih posreduje razmišljanja o nekaterih praktičnih pomenih izsledkov.
Keywords: Italija; Italy; zamejski Slovenci; slovenska manjšina; mladostniki; narodna identiteta; identitetni motivi